Op vrijdag 9 januari ontving dames 1 van ikwilvanmijnautoaf.nl/Devoko de titel ‘Sportploeg van het jaar 2014’ in een bomvol gemeentehuis. Een mooie prijs waaruit blijkt dat het kampioenschap van het vorige seizoen en de promotie naar de Topdivisie ook binnen de gemeente voor waardering heeft gezorgd. De dag daarna werd gespeeld tegen Alterno II uit Apeldoorn. Ondanks de heerlijke mandarijnen, aangeboden door wedstrijdsponsor Rob’s Versshop, werd er niet goed gespeeld. Misschien dus doordat er al een winst binnen was in het weekend, dat de dames vergaten om ook de wedstrijd te winnen..

In de tweede en de derde set kreeg de thuisploeg er flink van langs van de gasten uit Apeldoorn. Met 16-25 en 12-25 werden ze stevig op hun plaats gezet. Daarvoor wonnen de dames met 27-25 en de vierde was met 26-24 voor de Denekampers. De vijfde set ging met glans naar Alterno II. Met 5-15. Het team van Marcel Veneklaas mag met het gewonnen punt dik tevreden zijn. Dat had ook heel anders kunnen uitpakken.

Het begon in ieder geval nog redelijk gelijkopgaand, waarbij het voordeel langzaam maar zeker naar Alterno II ging bij de tussenstanden 3-5, 4-7 en 5-9. Laurie Heemstra serveerde DeVoKo naar 10-10, de uitgeslagen aanval voor 10-11, al het zevende punt dat DeVoKo voor Alterno scoorde,  bracht de serve bij de gasten. Vanaf die stand bedankte Alterno zich en gaf kadootjes terug. Eerst liepen ze nog uit naar 11-13, de serie van Loes Hassink met scores van Anouk Heemstra en Daphne Giesselink veranderde dat in 15-13. DeVoKo bleef tot 19-16 voor, waarna Alterno II het overnam. De 20-21 werd 24-21 na strakke serves van Amke Blokhuis, die ook achterin belangrijk was met enkele reddingen. Aan het net werden de ballen vervolgens afgemaakt door Loes Hassink en Daphne Giesselink. Alterno maakte de stand gelijk; 24-24. Het setpoint hamerde Daphne Giesselink er in, Alterno maakte 25-25 en 26-25 voor DeVoKo toen de communicatie aan het net even niet goed was. De 2de bal van Ellen Stevelink viel daarna,  door iedereen nagekeken, zomaar voor 27-25 op de vloer.

Alterno pakte in de tweede set een 0-3 voorsprong, maar was die door onder andere 5 scores van Daphne Giesselink bij 11-10 weer kwijt. Serve series van Alterno maakten het DeVoKo erg lastig en de gasten liepen vlot uit naar 11-14 en 12-18. DeVoKo had de foutenlast niet onder controle en Alterno profiteerde daar maximaal van. De stand werd naar 14-21 getild en op 16-21 volgden nog een aantal kill– blocks die de set met 16-25 uitmaakten.

In de derde doorgang kwamen Jet Arens en Ellen Stevelink er in, maar Alterno was deze set heer en meester. Middels een goed scorend en remmend blok en via een sterke midden aanval werd DeVoKo de wil opgelegd. De stand ging van 1-6 naar 2-9 en 6-13. DeVoKo was voor de punten tot 8-16 afhankelijk van ‘kadootjes’, slecht één aanvallende score, een ace en een blokpunt lieten ze tot die stand aantekenen. Alterno II kende geen genade en maakte de set via 11-22 met 12-25 uit. Met veertien eigen scores en vijf weggegeven punten had Alterno de touwtjes stevig in handen in deze set.

Ikwilvanautoaf.nl / DeVoKo moest wat als ze niet met lege handen in Denekamp achter wilden blijven. Trainer Marcel Veneklaas bracht Emmy Heerdink in op mid. De thuisploeg kreeg het ritme weer te pakken, waarbij ze een stevig handje geholpen werden door Alterno, dat tot aan 12-5 al vijf keer in de fout was gegaan. Emmy Heerdink liet tot die stand twee belangrijke aces aantekenen. Drie blokpunten op rij brachten Alterno terug naar 12-9. Maar dicht kregen ze het gaatje voorlopig niet. Het verschil werd vijf punten (15-10) en bleef vijf punten tot 20-15.  Scorende aanvallen brachten Alterno op 22-19, en vervolgens naar 22-24 en matchpoint. De uitgeslagen Alterno aanval bracht het verschil tot één puntje terug. De bij 22-23 in het veld gekomen Daphne Giesselink maakte vanaf mid gelijk, waarna een ace van Laurie Heemstra, ketser tegen het plafond, DeVoKo op setpoint zette. Een in het net geslagen Alterno aanval, of was het toch een DeVoKo blok, maakte de verlenging noodzakelijk.

Na 2-2 in de tiebreak nam Alterno scorend de hielen. Het ging snel naar 2-7, met 5-8 werd er van speelhelft gewisseld en daarna kreeg de thuisploeg geen puntje meer mee. In een ruk naar 5-15, alsof de Denekampers blij waren met de twee gewonnen sets en geen energie meer hadden om er in de vijfde set nog een wedstrijd van te maken. Alterno II nam verdient de meeste punten mee. Volgende week moeten de dames toch echt weer hun eigen niveau gaan halen om tegen de huidige koploper enige tegenstand te kunnen bieden. Om 20:00 zal in Houten worden gespeeld tegen Taurus. In de thuiswedstrijd werd met 3-0 verloren waarvan echter twee sets met minimaal verschil (26-28 en 27-29). Er is misschien een kans, wanneer er met meer vertrouwen en agressie gespeeld wordt dan dat er dit weekend werd gedaan. Daar zal deze week dan ook op getraind worden. De uitslag horen jullie komend weekend!

Concentratie bij de opslag