Zaterdag 18 februari jl. speelden we met het Open Club team MA in sporthal de Luttermolen in de Lutte. Complimenten aan de lokale organisatie, vv Lutheria. Door alle toestanden rondom de voorronde waren er meer deelnemers voor de 1/2 finale dan normaal. Er waren 12 deelnemende teams, waarvan 6 uit regio Oost. Uiteindelijk werden maar 2 ploegen toegelaten tot de finale op 18 maart as. De deelnemers waren verdeeld over 4 poules van 3. Onze tegenstanders uit de poule waren Volley’68 uit Losser en de Meeuwen uit Zuidhorn(Groningen).
In de 1e wedstrijd tegen onze buren uit Losser was onze tegenstander erg onder de indruk van onze power. We wonnen dan ook relatief eenvoudig onze wedstrijd. Toch bleek Volley’68 een goede runner-up. Een aantal meiden hadden met ons meegetraind. We waren verrast dat zijn in de volgende wedstrijd met 2-1 wonnen van de Meeuwen.
Dat betekende voor ons dat we ons gemakkelijk zouden moeten kunnen plaatsen voor de kruisfinale. Je moet het alleen nog wel even doen. In de 1e set van de Meeuwen bleken zij ineens toch te kunnen volleyballen. Aan onze kant waren de meiden in gedachten al in de volgende ronde. Men liet het gewoon afweten. De foutenlast was onnoemelijk hoog. Er sloop angst in de ploeg. De 1e set werd dan ook verloren van ment name zichzelf. Gelukkig wisten we de zaak recht te zetten in de 2 volgende sets en werden we 1e in de poule.
Tegenstander daar was de voor ons bekende meidenploeg van Orion uit Doetinchem. Tijdens de voorbereiding in Varsseveld hadden we gewonnen. Ook nu wisten we door onze kop er bij te houden, onze taken uit te voeren en continu druk op de tegenstander te zetten de 2 sets naar ons toe te trekken. Het gevolg was dat we de finale moesten spelen tegen Krekkers uit Maria-Parochie. Libero Lieke Hilgenberg had met een aantal vriendinnen en klasgenoten die aan de andere kant van het net stonden afgesproken voor het carnaval in Langeveen. In de andere 1/2 finale speelden het sterke VC Zwolle tegen onze buren uit Ootmarsum. Alle vier de ploegen speelden op een hoog niveau. Alle vier horen eigenlijk in de finale van de Open Club thuis. Set Up’65 liet zich echter verrassen door de sterke meiden uit Zwolle en moest na 2 spannende sets afhaken. De Dinkellanders waren onvoldoende in staat om gebruik te maken van de altijd aanwezige mindere kanten van VC Zwolle. De teleurstelling was groot.
In onze finale wisten we in de 1e set met veel druk en aanvallende vermogen een voorsprong te pakken. Naast Lotte Kuipers en Juliet Huisman werden ook Noortje Klein Willink op mid en Demi Bodde, diagonaal, steeds belangrijker. Spelverdeelster Pien had daardoor de mogelijkheid te varieren. Krekkers had moeite om te scoren, mede door de sterke blokkering van Femke Athmer op midden. Het gevolg was dat we geleidelijk uitliepen en de 1e set pakten met 5 punten voorsprong.
Daarna de altijd moeilijke 2e set. Krekkers ging vol door. Toch wisten wij bij te blijven. Pien had moeite met haar keuzes en werd in het achterveld vervangen door Maartje Pollemans. Toch wisten de meiden van Krekkers door te drukken. Lieke Hilgenberg haalde de meest onmogelijke ballen van de vloer. Plotseling kreeg zij kramp en kwam vader zelfs van de tribune om te controleren of het wel allemaal goed ging. We kwamen nog dichtbij, maar uiteindelijk ging de set, na een zinderend slot, met 26-24 naar de dames uit Maria-Parochie en was een 3e set nodig.
Na nogmaals besproken hebben wie welke taken zou moeten uitvoeren begonnen we aan de beslissende set. De omloop van Noortje begon te lopen en opnieuw scoorde Femke met een echt kill blok. Krekkers werd er wanhopig van. Als ze er door kwamen was daar de zich van pijn verbijtende Lieke Hilgenberg. Keer op keer scoorde Juliet Huisman langs het blok. Er zat een streep ruimte tussen de antenne en het blok. Keer op keer ging de bal op de vloer. Vervolgens kwam Lotte Kuipers met afwisselende een harde aanval scherp diagonaal of een shot in het centrum van het veld. Uiteindelijk was het niemand anders dan Noortje die het set- en matchpoint verzilverde.
Zoals vaker in de Open Club win je dit soort wedstrijden enkel maar met de inzet van allen. En dat zijn er meer dan enkel de meiden die spelen. Door het continu aanwezig zijn, enthousiasme, schreeuwen, roepen etc gaat de complete ploeg met 12 meiden naar de finale. Na de wedstrijd werden de meiden van Krekkers getroost door hun vriendinnen uit Denekamp. Het zal vast nog een lange avond geweest zijn in het carnavaleske Langeveen.
Tekst: Technische staf MA Open Club Ikwilvanmijnautoaf.nl/DeVoKo