Twee teams van onze vereniging hebben zich afgelopen zaterdag, 17 februari 2024, geplaatst voor de finale van de Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen (NOJK). Hierdoor behoren zij bij de beste 8 jeugdteams van Nederland binnen hun leeftijdscategorie. Het NOJK is het grootste en populairste jeugdtoernooi van ons land; jaarlijks beginnen 450 tot 500 teams aan de strijd om de nationale titel. Het NOJK wordt gespeeld naast de reguliere (regionale) competitie. Aan het toernooi doen we ieder jaar mee, net als veel andere verenigingen uit de omgeving. Voor ons kwamen drie teams uit: meiden C (MC) geboren op of na 01-10-2009, meiden B (MB) geboren op of na 01-10-2007 en meiden A (MA) geboren op of na 01-10-2005.

 

Het NOJK

In de finale is er plek voor 8 teams van een leeftijdscategorie. Voordat een team de (halve) finale bereikt, moeten zij eerst de voorronde spelen. MC en MB wonnen dit beiden en kwamen dus een ronde verder. MA was hiervoor vrijgesteld en dus waren zij direct geplaatst voor de halve finale. Dit betekende dat alle drie de teams mochten startten tijdens de halve finales van het NOJK. Dit speelde zich afgelopen zaterdag af. En met succes!

 

MC grijpt ongeslagen de finaleplek

De jongste meiden hadden het geluk dat zij de halve finale mochten spelen in de Dorper Esch. Mooi dichtbij huis. Hierdoor was er genoeg Denekampse aanmoediging op de tribunes te vinden. De sfeer hing er goed in! En dat was te merken. In de poulefase hadden ze uitstekend gespeeld en wonnen ze al hun wedstrijden met 2-0. Ze speelden tegen Eurosped Pollux MC (Oldenzaal), VV Utrecht MC, Dynamo Tubbergen MC en s.v. Halley MC (Wehl). Overtuigend werden ze poulewinnaar. Hierdoor gingen ze het opnemen tegen de nummer 2 van de andere poule, Apollo 8 MC (Borne). Een team die ze ook in de reguliere competitie tegenkomen en met wie ze nog weleens gelijk oplopen. Dit ook zo in de slotfase van de halve finale van het NOJK; er moest een derde en beslissende set gespeeld worden. Deze werd nipt met 13-15 gewonnen. Ze zijn door naar de finale! Door dit te behalen zijn de C-meiden dus sowieso geplaatst bij de beste 8 van Nederland. Super knap gedaan! Begin januari 2024 waren ze al het beste team van Twente geworden door de Twente Cup te winnen, maar het NOJK is toch wel andere koek. 

 

MB met opgeheven hoofd naar huis

De MB reisde af naar Emmen om daar hun eerste fluitsignaal af te wachten. Ook zij hadden het in de poulefase goed gedaan: één keer een 2-0 verlies tegen Sudosa-Desto MB (Assen), maar daartegenover wonnen ze drie keer met 2-0 van Olhaco MB (Hoogeveen), Lycurgus MB (Groningen) en Flash Nieuwleusen MB. Uiteindelijk werden ze tweede in de poule en dus mochten ook zij de kruisfinales spelen om zo dichterbij te komen bij die felbegeerde finaleplek. Ze moesten het opnemen tegen vc Sneek MB. Deze Friesche club maakt het je altijd lastig en helaas bleek dat tijdens de halve finale ook maar weer… Onze meiden verloren met 2-0. Maar dit betekent wel dat ze een gedeeltelijke 9e plek achter hun namen mogen zetten. Dan heb je het alsnog super goed gedaan!

 

MA zorgde voor samengeknepen billetjes

MA ging in Borne de strijd aan. Hier stonden een aantal teams klaar om het ze moeilijk te maken, namelijk: Seesing Flex | Longa ‘59 MA uit Lichtenvoorde (eindstand: 1-1 gelijk), Set Uppers MA uit gemeente Oldambt (eindstand: 2-0 winst), Trivos MA uit Wijchen (eindstand: 0-2 winst) en Dros-Alterno MA uit Apeldoorn (eindstand: 2-0 winst). De A-meiden lieten in Borne sterk spel zien. Zo werd de wedstrijd tegen de Set Uppers met 25-5 en 25-10 gewonnen. Ze hadden duidelijk de overhand. Hiermee bemachtigden zij de eerste plek in de poule. Dus ook kruisfinales! En dit werd er één om niet te vergeten. Aan de andere kant van het net gingen de speelsters van VC Zwolle MA zich opstellen. Deze club is een bekende grootmacht van het Nederlandse volleyballand. De eerste set ging naar de meiden van DeVoKo, maar de tweede set ging naar Zwolle. In de derde set maakten ze het spannend (deze derde set zou gaan tot 15 punten). Ze stonden 7-11 achter, maar hadden een strijdlust waar je ‘u’ tegen zegt. 10-13, 11-13, 12-13… Ze kwamen steeds dichterbij. 12-14. De tegenstander moest nog maar één punt maken om de wedstrijd te winnen… Toch vechten de meiden terug. 14-14, 15-15, 17-17, 19-20, 20-20, 21-20… En toen kwam het verlossende punt. 22-20! Ze wonnen! En daarmee zijn ook de A-meiden geplaatst in de finales van de Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen.

 

Zo trots als een pauw!

Dit zijn geweldige prestaties van de MA, MB en MC en hun trainers/coaches waar wij super trots op zijn. Jullie hebben geweldig volleybal laten zien waar iemand alleen maar van kan smullen. Geniet allen nog even van deze geweldige dag. Hierna gaan de MA en MC zich klaarmaken voor de finale die gaat plaatsvinden op 30 maart. De finale is voor iedereen toegankelijk. Meer informatie over de tijden, locaties en speelschema’s zullen bij bekendmaking worden gedeeld op onze website en op onze social media kanalen (@devoko_denekamp op Instagram, Facebook en TikTok).