Edwin Benne, ex- bondscoach bij de Oranje mannenploeg, gaf donderdagavond in de Dorper Esch een clinic aan de trainers  van de vereniging Ikwilvanmijnautoaf.nl DeVoKo, alsmede waren trainers van omliggende verenigingen en andere belangstellenden van harte welkom. Een vijftigtal geïnteresseerden was wel benieuwd naar wat Edwin Benne hen te vertellen had.

Al snel bleek dat ze niet voor niets waren gekomen. In een zeer informatieve avond met veel afwisselende onderwerpen gaf de gastdocent zijn visie op het volleybal, vertelde over zijn belevenissen als bondscoach, gaf hij een opsomming van zijn eigen CV en beantwoordde hij op een vlotte, onderhoudende en onderbouwde manier de vele vragen van de aanwezigen.

Verenigingssecretaris Leo Blokhuis introduceerde Benne, die in 1988 en 1992 deel uitmaakte van de Nederlandse volleybalploeg in Seoul en Barcelona. Benne lichtte zijn ‘rondreis door Nederland’ voor de Nevobo toe. Het had alles te maken met ‘2015, Nederland, Volleyballand’, met het WK beach en het EK indoor binnen de landsgrenzen. Maar ook met zijn huidige functie bij de Nevobo om het volleybal niveau in Nederland omhoog te krijgen. Door ‘bijscholing’ van trainers bij clubs, van Eredivisie tot ??, door clinics bij clubs en bijvoorbeeld regionale trainingscentra (RTC) te geven.

De avond werd door de gastdocent niet op de gebruikelijk manier ingevuld, met een gelikte Power Point presentatie, maar er was eigenlijk een omgekeerde volgorde. De aanwezigen bepaalden de inhoud van de avond aan de hand van hun vragen. En die waren er wel, over zeer gevarieerde onderwerpen.20150205_202927

Van bijvoorbeeld de doorstroming van de jeugd, de blokzetting, de trainingsplanning (kwartaal, jaar), vroege specialisatie spelers / speelsters, vast systeem voor alle teams uit een vereniging, hoe enthousiasmeer ik de groep, trainingsbelasting bij de jeugd, Oranje en je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, in Denekamp wilden ze er alles van weten. En wat mooi was, geen vraag bleef onbeantwoord. Vragen over de techniek, over de tactiek, over de organisatie, over teamprocessen,  Benne had er wel een tevredenstellend antwoord op.

Dat deze vraag- en antwoordcessie in goede aarde viel was ook wel af te leiden uit het feit dat er ruim meer tijd voor werd genomen dan in eerste instantie ingepland. Na de theorie volgde de praktijk. Ikwilvanmijnautoaf.nl / DeVoKo dames 1 kreeg een gevarieerde training. Met veel balcontact, ook weer met veel afwisselende (en voor velen) nieuwe manieren om geest en ledematen tegelijkertijd te trainen in denken en doen. Handelingssnelheid, reactievermogen. Een tweeballen wedstrijd, in vlot tempo passeerden de trainingseenheden de revue.

Al met al kan Ikwilvanmijnautoaf.nl DeVoKo op een geslaagde clinic terugkijken en zij zullen dit ongetwijfeld van harte bij andere verenigingen aanbevelen, voor zover dat mogelijk is.

gh @ Vizier op Volleybal.