img-20160920-wa0009

Trainer coach Henk Goor schreef in de voorbeschouwing op de wedstrijd van zijn ploeg tegen Orion dat ze met zichzelf hadden afgesproken er iedere week opnieuw voor te gaan. Elke week weer een stukje beter worden en dan er maar op vertrouwen dat het op een gegeven moment genoeg is om punten binnen te hengelen. Lukt dat voorlopig niet dan luidt het adagium “Als we dan toch ten onder gaan, dan maar strijdend.”

Het gevoel hebben dat de ploeg er alles aan gedaan heeft en zich niets kan verwijten moet dan de pleister op de wonde zijn, die het bloeden voorkomt. In de Dorper Esch waren zaterdag de dames van Seesing Personeel Orion te gast. De ploeg uit Doetinchem is al jaren een geduchte tegenstander voor de Denekampers, daartegen hebben ze het nooit gemakkelijk gehad en zijn de zeges uit het verleden uiterst schaars, als ze er al zijn.

Eric Robbers stuurde Heleen Fokkinga, Sanne Heusinkveld, Anne Berndsen, Bente Veenstra, Jorike Greven, Maus Smeets en libero Jaël Veenstra voor de eerste set het veld in. Henk Goor zette daar Laura Behrens, Fleur Blokhuis, Amke Blokhuis, Britt Roeleveld, Anouk Heemstra en Juliët Huisman met libero Lieke Hilgenberg, die opnieuw bewees over een vliegbrevet te beschikken, tegenover.

Met respect, maar van alle goede voornemens was in de eerste set vanaf het begin niets terug te zien.  Na de servebeurten van spelverdeelster Bente Veenstra, 2 aces, en passer loper Maus Smeets had Orion al een 2-7 stand op het elektronische scorebord staan. Het liep niet aan Denekampse kant, de pass kwam niet en als die kwam werd de aanval niet afgemaakt. DeVoKo zat in een diepe dip, Orion speelde zich fluitend naar een 6-16 en 8-23 voorsprong.

Vooral Heleen Fokkinga en Maus Smeets hamerden de ballen (zonder een blok tegenover zich) er hard in. Daarbij kwam nog dat Anne Berndsen sterk stond te blokkeren voor Orion, 4 blokpunten in deze set, waardoor het voor de thuisploeg er niet makkelijke op werd om puntjes te sprokkelen. Met heel veel pijn en moeite lukte het ze om er welgeteld drie op het scorebord te krijgen, naast de zes kadootjes die ze van Orion kregen. De 9-25 zegt genoeg, zo niet alles over de verhoudingen binnen de lijnen. Met uw goedvinden (en dat van Orion) willen we het er verder niet over hebben.

Wellicht dat de gasten het in het begin van de tweede set allemaal wat te gemakkelijk opnamen, hun concentratie niet meer optimaal was of dachten dat ze niet vanaf het begin bij de les hoefden te zijn. Feit was wel dat DeVoKo met een andere mindsetting binnen de lijnen kwam en er wel vol in vloog, alsof de eerste set nooit gespeeld was. Even ging Orion door scores van Jorike Greven en een geweldige mazzelbal van Maus Smeets, (geluk moet je afdwingen!) met 1-4 aan de leiding, het antwoord van de thuisploeg bracht hen op 4-5, waarop Orion begon aan een imposante serie fouten.

Bij 12-7 hadden ze al vijf keer na de 4-5 voor DeVoKo gescoord. De andere punten kwamen voor rekening van Lotte Kuipers en Juliët Huisman. Orion stond op een presentje van DeVoKo en een punt van Heleen Fokkinga na droog. Nadat de serve via een kill block van Sanne Heusinkveld bij 12-8 naar Orion was gegaan, gingen de gasten in de achtervolging. Die eindigde bij 13-11, Laura Behrens scoorde vanaf de driemeter met een donders rake klap.

Orion maakte gelijk (13-13), teams liepen even gelijk op 15-15, waarna de zeven de achtste fout van DeVoKo in deze set voor de 15-17 achterstand zorgde.

Tippy Rolink scoorde de 16-17 vanaf de midpositie, de gelijkmaker bij 17-17 ging gepaard met een pauze omdat de Wifi er de brui aangaf. Na de pauze serveerde Laura Behrens twee prima aces en zette DeVoKo daarmee op een 19-17 voorsprong. Eric Robbers ging voor de tweede keer in deze set de time out in. Met succes.  Jorike Greven haalde de serve terug, de ingevallen Jet Timmers sloeg daarna Orion naar de 19-20, waarop Jorike Greven nog twee aces aan de serie toevoegde. Het was 19-22, DeVoKo wilde nog wel een keertje, maar kwam niet verder dan 22-23. De foutserve en de uitgeslagen bal maakten een eind aan de set.

Orion scoorde 14 keer voor zichzelf en kreeg 11 punten van DeVoKo, dat zelf ook 14 eigen punten scoorde, maar er maar 8 van Orion kreeg.

In de derde set nam Orion opnieuw een voorsprong (2-4) door drie kadootjes van DeVoKo en een blokpunt van Anne Berndsen. Een diepe diagonale score van Juliët Huisman zette de stand op 3-4 en bracht Lotte Kuipers aan serve. Met Juliët en Amke Blokhuis als afmakers voor het net kon Lotte de stand naar 8-5 serveren. Er ontwikkelde zich een gelijkopgaande strijd, waarbij de verdedigers van beide teams heldendaden in het achterveld verrichten in de lange rally’s.

Libero Jaël Veenstra stond keer op keer voor Orion op de juiste plek. Bij DeVoKo haalde Lieke Hilgenberg kwistig links en rechts duikend de ene na de andere bal van de vloer. DeVoKo kon het verschil uitbouwen naar 16-12, de laatste twee punten kwamen van Amke Blokhuis. Een foutserve bracht Anne Berndsen voor Orion aan de opslag. En vervolgens ging er bij de thuisploeg van alles en nog wat mis, de fouten regen zich als lelijke pareltjes aan elkaar, bij 16-20 stond de teller al op 11 scores van DeVoKo voor Orion.

Hopeloos? Hoezo hopeloos! Okay te veel fouten maar dat wil niet zeggen dat je dan ook maar moet opgeven. Op de side out ging het naar 19-22, Laura Behrens, die eerder de juiste richting naar de vloer een paar keer niet wist te vinden sloeg nu wel raak voor 20-22. De ingevallen Maureen Reulink scoorde 20-23. De push van Juliët Huisman zette 21-23 op het scorebord. “Uit” riep heel DeVoKo keihard bij de volgende Orion aanval (22-23) en toen Laura Behrens er nog een ace bij deed, was het zomaar 23-23 en was het spel pas goed op de wagen.

Iedereen gunde DeVoKo die set, iedereen maar niet spelverdeler Bente Veenstra die met een half achterovergeslagen tweede bal uit een onmogelijke hoek de stand om 23-24 bracht. Anouk Heemstra deed dat kunststukje van Bente dunnetjes over. De bal liep via het getoucheerde Orion blok als een koorddanser van linksvoor naar rechtsvoor, nagestaard door ik weet niet hoeveel ogen, die de bal aan de kant van Orion of van DeVoKo op de grond wilden kijken. De bal viel buiten, via blok uit, punt DeVoKo en 24-24. De ploeg van Henk Goor kwam op setpoint bij 25-24, maar had toen drie keer geen antwoord op de Orion aanval vanaf positie twee. Eerst sloeg Maureen Reulink raak, de beul in Orion outfit was Jorike Greven, met de punten 26 en 27 voor de 25-27 en 0-3 winst.

gh @ Vizier op Volleybal.