Bij het eerste optreden in het nieuwe seizoen van de Denekampse ploeg werden de speelsters aan het thuispubliek voorgesteld, waarbij ook hun leeftijd  genoemd werd. Opvallend het hoge ‘teenager’ gehalte in de ploeg.  Als je 22 bent behoor je al tot de meer geroutineerde speelsters in de equipe van Henk Goor. Een jaar of 17 is nu zo ongeveer het gemiddelde, nadat aan het einde van het vorig seizoen een zevental ‘oudere’ dames uit de selectie vertrokken, stopten of lager gingen spelen.

Met deze nieuwe groep zijn de verwachtingen voor het nieuwe seizoen niet meteen erg hoog, ook al niet omdat de ervaren spelverdeelster Manon Stevelink in de oefenperiode met een zware blessure, die haar de rest van het seizoen wel aan de kant zal houden, afviel. PDK kwam met een kleine selectie van  acht speelsters naar Denekamp, maar had wel lengte en ervaring in de ploeg.

Het seizoen begon met een lange rally om het eerste punt. Dat was voor Bianca de Kock van PDK, ook het tweede ging naar de gasten, waarna de uitgeslagen aanval door Lorraine Kyulu Lotte Kuipers aan de opslag bracht. Kun je een seizoen serverend beter beginnen dan met drie aces op rij? Volgens ons niet! Lotte maakte er met haar opslagen 4-2 van. Daarna ging het initiatief weer naar PDK, met name Kirsten Sparnaay was vanaf positie vier erg effectief in het afronden van de aanvallen tot aan de 6-9 tussenstand.

Britt Roeleveld serveerde DeVoKo na de 9-10 stand naar 12-10 en tot aan de 17-16 ontspon zich een gelijkopgaand duel. Twee aces van Lorraine Kyulu gaven PDK bij 17-21 een ruime voorsprong aan het begin van de big points. Juliet Huisman haalde de serve terug (18-21) en bracht Anouk Heemstra aan de opslag. Er volgden drie aces, een score van Juliet en een ‘banana shot’ van Lotte. DeVoKo had de achterstand in een 23-21 voorsprong omgebogen, maar met drie persoonlijke fouten op rij gaven ze het setpoint aan PDK.

Lotte Kuipers en een PDK voetfout draaiden dat voordeel weer naar DeVoKo kant, Lisanne Scholten maakte gelijk, Judith Koelewijn zette PDK blokkerend op 25-26. En dan verzuimt de scheids om te fluiten voor een technische fout aan PDK kant, terwijl de hele set die lat vrij hoog lag en in soortgelijke situaties DeVoKo al wel een paar keer afgefloten was. Het ontlokte Henk Goor de schreeuw “de hele wedstrijd fluit je ervoor en nu niet.” PDK maakte het met 25-27 af. Elf keer scoorde DeVoKo voor PDK in deze set, daarvoor kregen ze er zes terug.

DeVoKo was niet aangeslagen, eerder leek het alsof PDK een tikje aan de setwinst had overgehouden. In de beginfase van set twee deden ze alles fout wat ze fout konden doen waardoor ze op een 5-0 achterstand kwamen. Na de time out door trainer coach Roy Bezemer herstelden ze zich en maakten ook vlot weer gelijk (5-5).  De tweede tik die DeVoKo uitdeelde bracht hen op 11-6 voor, Amke Blokhuis scoorde een paar mooie punten in die periode. PDK had ook nu het antwoord paraat en kwam op één puntje bij 11-10.

teamfoto-1-a

Daarna liep DeVoKo uit naar 16-11, Laura Behrens mepte vanaf de buitenkant raak en PDK zag haar aanvallen buiten de lijnen tegen de vloer ketsen. Na de 16-11 volgde er een beduidend mindere periode van de thuisploeg met vele persoonlijke fouten, waardoor PDK als het ware in een zetel werd geholpen naar de eindstreep. Na 16-11 tot 17-21 scoorden de Denekampers  vijf keer voor de gasten, terwijl hun eigen productie stokte.

Vanaf 18-22 werd het beter, Anouk Heemstra en de ingevallen Wieke Brons sloegen de thuisploeg naar 22-22. Een blokpunt en de tiende ‘unforced error’ van DeVoKo in deze set maakten er 22-24 van. Opnieuw was Wieke Brons succesvol, de 24-24 kwam na een PDK netfout. Lorraine en Kirsten boorden de hoop op een gelijke setstand de grond in met hun punten voor 24-26.

Nu kwam het erop aan om te overleven, niet al na drie sets naar de kleedkamer te moeten. Op eigen kracht met prima knallen van Juliet Huisman, een ace van Lotte Kuipers en een harde snelle midaanval van Amke Blokhuis liep DeVoKo in de derde set naar 6-1 uit. PDK had toen al voor een time out aan de kant gestaan. Met scores via de buitenkant sloegen ze zich terug in de wedstrijd bij 8-7. Lotte Kuipers en Juliet Huisman scoorden vanaf de buitenkant, spelverdeelster Fleur Blokhuis maakte twee aces met haar floater opslag. DeVoKo stond op een heel comfortabele 15-8 voorsprong, mede omdat libero Lieke Hilgenberg in het achterveld de ballen van de vloer hield.

Henk Goor haalde de ploeg bij 15-12 naar de zijlijn, waarna Juliet het verschil weer op vijf punten bij 17-12 bracht. Tot 23-18 waren beide teams succesvol met hun side out score, toen doorbrak PDK dat ritme. Opnieuw stonden een drietal eigen fouten van DeVoKo aan de basis van de inhaalrace van PDK naar 23-22. Juliet zorgde voor setpoint bij 24-22, de snelle midaanval bracht de spanning terug (24-23). Vervolgens maakte PDK de laatste fout in deze set, DeVoKo had de setwinst binnen.

Over de vierde set kunnen we kort zijn. Aanvankelijk kon de thuisploeg nog meekomen en was er ook op de tribune hoop dat er mogelijk een vijfde set in zou zitten, maar de hoop vervloog na de 6-8 tussenstand. DeVoKo kwam heel moeilijk tot scoren en gaf te gemakkelijk de punten weg. Via 7-13 en 8-17 nam PDK bij de servebeurten van Judith Koelewijn, Lisanne Scholten en Yara van Keeken fors afstand. Na de 10-20 volgde er nog een kleine opleving, maar de strijd was toen eigenlijk allang gestreden. PDK pakte de 1-3 winst via 14-25 in de vierde set.

Als we naar de cijfers van de sets kijken kunnen we de snelle conclusie trekken dat DeVoKo op het totaal van serve (14 om 6 aces) en blok (4 om 5 punten) een voordeel van 7 punten had. Aanvallend was er een 40 om 48 score, hetgeen PDK dus per saldo op één punt voordelig verschil zette. Echter hield PDK de foutenlast een stuk lager dan DeVoKo, waarbij 12 van de totaal 30 voor DeVoKo gescoorde punten in de tweede set vielen. De Denekampse speelsters scoorden echter totaal 40 keer voor PDK. En dan wordt winnen wel heel erg moeilijk.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto DeVoKo.