_MG_1018

VoV, 05-03-2017. 10:52 uur. Voor zowel Ikwilvanmijnautoaf.nl / DeVoKo als Nijhuis Telecom Sudosa – Desto was het gisteren in de Topdivisie een belangrijke dag. Beide teams hadden statistisch gezien de meest kans op succes. Want hekkensluiter DeVoKo had thuisvoordeel en speelde tegen een één puntje hoger staand team, en Sudosa had dus een puntje meer dan de tegenstander. Lager geplaatste teams komt de ploeg uit Assen dit seizoen niet meer tegen. Het was ook het uitgangspunt voor mogelijk een spannende wedstrijd gezien de onderlinge verschillen.

Overigens is nu al bekend dat er in het speelsterbestand van de eerste selectie van de ploeg uit Denekamp volgend seizoen de nodige veranderingen zullen optreden. Een drietal speelsters heeft bekend gemaakt dat zij de club zullen gaan verlaten en de overstap gaan maken naar Topdivisionist Ecare Apollo 8 in Borne. In navolging van Jet Oosterheert, die aan het eind van vorig seizoen van DeVoKo naar Apollo ging, zullen aan het eind van dit seizoen spelverdeelster Marlon Stevelink, libero Lieke Hilgenberg en diagonaal Juliet Huisman in Borne te bewonderen zijn.

Naar de wedstrijd: Spannend was het in de eerste set in ieder geval niet,  de gasten hadden de beste start en kwamen met onder andere een ace en een blokpunt vlot op 0-3 voor. De foutserve bracht Mayke Schutte aan de opslag voor de thuisploeg, de achterstand veranderde in 4-3, de foutserve stopte de serie. Na de 5-4 kwam Sudosa niet onder de serve druk van eerst Lotte Kuipers (naar 12-5) en later Amke Blokhuis (naar 17-6) weg.

De passlijn bij de gasten had het er maar moeilijk mee, kreeg geen fatsoenlijke ballen bij spelverdeelster Chiara Chiriatti en kon pas bij  17-5 haar eerste aanvallende punt scoren. Er volgden nog een paar voor een 20-9 stand, beide teams pakten hun side out (21-10) waarna DeVoKo door scores van Laura Behrens op 24-10 kwam. Nova Marring sloeg dwars door het blok raak voor 24-11 maar kreeg de serve vervolgens niet bij DeVoKo op het speelveld. Met 25-11 kwam er een snel eind aan de set.

De scores in de set waren voor aanval 11/4, blok 2/1, aces 6/2 en foutenlast 4/6.

Met de omgekeerde gang van zaken ten opzichte van het begin in de eerste set ging de tweede set van start. Via twee aces van Mayke Schutte werd het 3-0 en even later toen Amke Blokhuis zich op mid met de score ging bemoeien 7-2 en 9-4. En toen doofde het DeVoKo enthousiasme voor een poosje. De ploeg van Henk Goor liet Sudosa terugkomen, ging vlot een viertal keren achter elkaar in de fout en zag de voorsprong veranderen in een 11-14 achterstand. Voor de gasten leverde Chiara Chiriatti een serie heel lastige opslagen af, die Anouk de Haan in staat stelden punt na punt te scoren.

Amke Blokhuis hield DeVoKo in de race, met drie benutte midaanvallen op rij bracht ze haar team bij 15-16 op één puntje afstand. Sudosa liep opnieuw uit, dit keer naar 15-19. En Laura Behrens bracht DeVoKo er ook weer naast, met een score via de netband en twee aces stond het bij 19-19 weer gelijk. Op de side out ging het naar 21-21. Een kanjer van een kill block van Kirsten Kuipers op Amke Blokhuis zette de stand op 21-22, de netfout zorgde voor 21-23 en een volgend kill – block op een voorspelbare midaanval zorgde voor 21-24. Na de foutserve van Sudosa maakte Anike van Oosterom de set met 22-25 uit.

De scores in set twee waren voor aanval 10/14, blok 1/4, aces 5/1 en foutenlast 6/6.

DeVoKo had een waardeloos begin van de derde set. De 0-5 achterstand ging via 2-10 en 6-12 naar 7-18. Sudosa was heer en meester binnen de lijnen, van de altijd tot de laatste snik strijdende DeVoKo brigade was geen spoor te bekennen. Bij Sudosa konden Kirsten Kuipers, Anouk de Haan en Anike van Oosterom zich naar hartenlust uitleven aan het net, blokkerend werd hen geen handbreed in de weg gelegd. Alleen Juliet Huisman scoorde een aantal keren voor de thuisploeg, maar dat zette gezien de waterval aan Sudosa punten geen zoden aan de dijk.

Na twee kadootjes van Sudosa (stand werd 9-18) kwam er wat spirit terug bij DeVoKo. Met Lotte Kuipers aan serve liepen ze daarna in tot 15-21, zo hier en daar vonkte er weer iets, maar Anouk de Haan en Cindy Zandsta sloegen ballen via het blok uit en zetten de stand op 15-23. DeVoKo kwam nog tot 18-23, op die stand haalde trainer coach Mark Afman de ploeg naar de kant. Met een score van Cindy Zandstra en een blokpunt werd het 18-25 en 1-2.

De scores in de derde set waren voor aanval 10/12, blok 0/3, aces 3/4 en foutenlast 6/5.

DeVoKo moest nu winnen om de kans op een tiebreakzege in eigen hand te behouden, Sudosa kon bij winst van de vierde set met de volle puntenbuit in de tas richting Assen vertrekken.  Beide teams waren van de noodzaak om te winnen doordrongen. En vanaf de eerste opslag en de eerste score in de vierde set, Anike van Oosterom maakte de 0-1, ging het over en weer, met aanvankelijk de beste papieren voor de gasten en daarna had de thuisploeg een sterke periode. DeVoKo kwam mede scores een kill-block van Tippy Rolink op 2-2, Amke Blokhuis en Laura Behrens sloegen de punten voor 6-4 binnen.

Rechtdoor raak sloeg Anike van Oosterom, waarop Rianne Vogt de stand naar 6-9 serveerde. Tot aan 14-14 kon DeVoKo bij iedere servebeurt enkele puntjes inlopen, na de 15-15 door Amke Blokhuis serveerde Mayke Schutte een verschil van vijf punten op het scorebord bij de 20-15 stand. DeVoKo ging eerst slordig met de kansen om (21-18) om er vervolgens vanaf de buitenkant drie in te meppen voor de 24-18 stand. Kat in ’t bakkie zou je denken, maar dat viel nog even zwaar tegen. Een paar fouten later stond het 24-20, commotie was er na een rode kaart voor Henk Goor, die weer ongedaan werd gemaakt, en Sudosa kwam op 24-23. Juliet Huisman liet een zucht van verlichting door de zaal gaan toen ze de 25-23 er in sloeg.

De scores in de vierde set waren voor aanval 15/8, blok 2/2, aces 2/4 en foutenlast 9/6.

Dus verlengen: En daarin was Sudosa vanaf het begin een stuk beter bij de les dan DeVoKo, dat veel te gemakkelijk voor de tegenpartij scoorde. In no time stond het 1-6, een achterstand die normaal gesproken gezien de normale lengte van de in de vijfde set maar heel moeilijk in te halen is. Het verschil bedroeg bij 5-10 nog steeds vijf punten, DeVoKo kwam niet aan aanvallen toe, terwijl Sudosa aanvallend vlot scoorde.

Na de kill – blocks van Tippy Rolink voor 8-11 en wat later voor 10-13 en nog weer later voor 13-14 was er ineens weer hoop bij de thuisploeg. Mark Afman ging bij 11-13 en 13-14 de time out in. Het werd 14-14, Anouk de Haan zette Sudosa op matchpoint, een tegen de antenne geslagen DeVoKo aanval verzilverde die. Met 14-16 was de laatste set voor Sudosa.

De scores in de vijfde set waren voor aanval 2/10, blok 3/1, aces 2/0 en foutenlast 5/7.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ‘t Rood.