Ikwilvanmijnautoaf.nl/DeVoKo gaat talentvolle jeugdspelers extra trainingen aanbieden. Aan de wekelijkse training in Denekamp mogen ook leden van andere verenigingen meedoen. Het zogeheten DeVoKo Volleybal College begint zondag 9 oktober. Bijna elke zondag is er een training voor talenten uit Denekamp en de omliggende dorpen.
Hoofdtrainer Henk Goor heeft het initiatief genomen om talententrainingen te houden. Het is een antwoord op het schrappen van de regiotrainingen van volleybalbond Nevobo. Twentse talenten konden wekelijks in Borne trainen, maar die trainingen zijn met ingang van dit seizoen opgedoekt.

henk-a“De volleybalbond trekt zich steeds meer terug. Talentontwikkeling komt meer in handen van de verenigingen te liggen. Ook in andere plaatsen in Twente worden soortgelijke trainingen gehouden”, weet Goor.
Voor de meest getalenteerde jeugd uit deze omgeving is er in Almelo nog altijd het regionaal talentcentrum. Dat blijft onveranderd. Maar er zijn ook talentvolle speelsters en spelers die tekortkomen voor de top en toch behoefte hebben aan extra oefenstof. Daarvoor konden zij tot voor kort naar Borne. Maar met het verdwijnen van deze regiotraining van de Nevobo dreigde die groep jeugdspelers tussen wal en schip te vallen.

DeVoKo en enkele andere clubs in Twente willen die leemte opvullen. Ook in Borne, Tubbergen en Ootmarsum worden soortgelijke initiatieven ontplooid. De trainingen zijn niet voor iedereen weggelegd. Alleen speelsters en spelers uit de hoogste jeugdteams komen daarvoor in aanmerking. Zij moeten met extra oefenstof zich nog beter kunnen ontwikkelen.
Het mes snijdt aan twee kanten. Ook verenigingen spinnen garen bij het DeVoKo  Volleybal College. “De verenigingen hebben er ook profijt van dat hun talenten beter worden. Ze blijven bij hun club spelen. We gaan geen talenten benaderen om bij DeVoKo  te komen spelen. Het DeVoKo  Volleybal College is een aanvulling op de trainingen bij de eigen club”, zegt Goor. De ervaren oefenmeester krijgt ondersteuning van gediplomeerde trainers.
Goor heeft ervaring met talententrainingen. De oefenmeester voorziet eerste teams van oefenstof, maar was tien jaar trainer bij regiotrainingen. Ook leidt hij trainers op. Inmiddels hebben zich 36 meiden en jongens in de leeftijd van 11 tot 18 jaar aangemeld. Ze gaan in verschillende groepen aan de slag.

Goor is blij dat zijn initiatief op draagvlak kan rekenen. “In Twente zit nog altijd veel talent. Clubs uit deze regio presteren doorgaans goed op openclubkampioenschappen. Ook heeft deze regio menig international voortgebracht. Talenten moeten extra kansen krijgen. Ook al komen ze net tekort voor Almelo. Er is behoefte aan talententraining”, aldus Goor.
Het DeVoKo  Volleybal College telt zestien trainingen. Maandelijks wordt er drie keer getraind. “We slaan om de maand een zondag over om de deelnemers en hun ouders niet te veel te belasten. Het is ook fijn om een keer op zondag vrij te zijn. Vergeet niet dat de deelnemers bij hun club al twee of drie keer doordeweeks trainen en op zaterdag een wedstrijd spelen.”
DeVoKo  gaat eerst eens kijken hoe het dit seizoen uitpakt met zestien trainingen. Goor: “Het is de bedoeling dat we hier in de toekomst mee verder gaan.”
De reeks trainingen wordt in het voorjaar afgesloten met een toernooi.
Meer informatie via tc@devoko.nl.