Voor de2017-01-21 Mini van de week tweede keer dit jaar kon Dames 1 als winnaar van het veld stappen. In de Twentse derby tegen Ecare Apollo 8 hielden ze de punten in Denekamp, iets waar het in de eerste set helemaal niet naar uitzag. Het was een bont gezelschap van speelsters dat tegenover elkaar in de Dorper Esch stond. Velen hadden al voor andere Twentse clubs de ballen tegen de vloer geslagen en kenden elkaar uit een vorig volleybalverleden.

Ex – Springendal Set-Up ’65 was sterk vertegenwoordigd (o.a. Laury Donker, Antoinette Posthuma, Manon van ’t Rood, Laura Behrens, Wieke Brons en de DeVoKo nieuweling Mayke Schutte speelden daar in het verleden), maar ook waren er raakvlakken met Eurosped (Rianne Nijhof,  Laura Behrens, Antoinette Posthuma), Havoc Haaksbergen (Rianne Nijhof, Anouk Heemstra) en Krekkers (Lieke Hilgenberg, Benthe Olde Rikkert en Esther Huls). Dus aan motivatie om zich individueel en als team te bewijzen geen gebrek. Het was ook ‘gezellig’ druk, velen wilden het debuut van spelverdeelster Mayke Schutte niet missen.

RvantRood016

Ecare Apollo had de beste start. Esmée Knuif serveerde met zo’n laf ace via de netband, waar niemand meer op kon reageren, Apollo naar 1-3. Rianne Nijhof sloeg meteen daarna een snelle midaanval voor 1-4 binnen, waarmee Apollo vooreerst het verschil had gemaakt. DeVoKo klampte aan (5-6), was echter door eigen fouten en een niet attente passlijn, kijken i.p.v. handelen op de Apollo opslagen, vlot de aansluiting bij 6-12 ook weer kwijt. Juliët Huisman en Tippy Rolink (ace) halveerden het verschil (9-12).

RvantRood018

In het tweede deel van de set was Apollo aanvallend sterk. Vanaf de buitenkant sloegen Antoinette Posthuma en Jet Oosterheert de gasten naar 12-19. En toen een servepass zo onnauwkeurig werd gegeven dat deze pardoes aan de andere kant van het net op de grond viel en voor een Apollo punt zorgde, stond het 15-21. Apollo dicteerde en domineerde en zorgde na 17-22 voor de laatste drie punten.

Ook in de tweede set had Apollo de betere start (5-9). Vooral vanaf positie vier kon men zich uitleven. Daarnaast werd blokkerend gescoord, bij DeVoKo kwam het gevaar ook van de buitenkant. Laura Behrens, Juliët Huisman en Lotte Kuipers kregen het echter niet voor elkaar om de achterstand van de borden te krijgen. Bij 6-11 was de voorsprong nog redelijk riant.

RvantRood120

Vanaf die stand kwam het foutenspook bij Apollo tevoorschijn. Tot 6-11 hadden ze één keer voor DeVoKo gescoord en daarvoor ook één puntje terug gekregen, na 6-11 veranderde dat drastisch. Bij 9-12 kwam Lotte Kuipers aan de opslag. Ze begon met een ace, vervolgens scoorden Juliët Huisman en Amke Blokhuis, waardoor het gelijk werd. Apollo counterde met een ace en een blokpunt naar 12-15 Laura Behrens en zorgde ook voor 14-16, waarop ze zelf ging serveren.

Drie keer achter elkaar ging Apollo in de fout (17-16), er volgde een ace en een rake klap van Juliët Huisman. (19-16). Jet Oosterheert haalde de opslag naar Apollo kant, Juliët Huisman sloeg ook het volgende punt keihard op de borden (20-17). DeVoKo kreeg steun van de fans, twee uitgeslagen aanvallen van Apollo verder stond het 22-17. De aanmoedigingen namen toe, de foutserve voor 23-18 gaf de Denekampers binnen en buiten de lijnen weer vertrouwen. Op de side out werd het 24-19 en toen iedereen dacht dat Apollo de 24-20 gescoord had gaf de eerste scheids wegens ‘stelen’ het punt aan DeVoKo. Het stond 1-1. DeVoKo was back in business.

Set drie, voor het eerste wedstrijdpunt. Deze keer had DeVoKo de betere start, vooral Laura Behrens was moeilijk af te stoppen. Met haar serve scoorde ze twee aces voor 8-4, Apollo stond na de 3-3 scorend helemaal droog en was voor de punten afhankelijk van DeVoKo missers. Na 13-8 haalde Jet Oosterheert met het eerste eigen punt na de 3-3 stand de serve terug. Apollo ging zich tot 15-17 nadrukkelijk met de score bemoeien, DeVoKo had het aanvallend moeilijk en kwam niet verder dan een puntje van Lotte Kuipers voor 14-12.

EvertBrons_293

De 17-17 was noemenswaardig. Apollo moest de derde bal pushend over het net spelen, Mayke Schutte bedacht zich geen moment en plaatste de Mikasa meteen weer terug in de verste hoek voor de gelijkmaker. Geen tweede bal score van de spelverdeelster, maar een eerste balscore. Apollo bleef na de 17-17 in de foutenlast hangen en scoorde alle DeVoKo punten tot 21-22. Loes Hassink, ingevallen voor Laura Behrens, maakte gelijk, Amke Blokhuis blokkeerde DeVoKo naar 23-22, Manon van ’t Rood won een duel boven het net en maakte weer gelijk voor Apollo. Foutserve 24-23, Antoinette Posthuma 24-24. In het net door Apollo, 25-24, Imke Wieffer 25-25. Juliët Huisman 26-25 en het blokpunt van Mayke Schutte bezorgde DeVoKo daarna de 27-25 setwinst en de 2-1 voorsprong.

DeVoKo schoot uit de startblokken in de vierde set. Lotte Kuipers scoorde drie keer tot 4-1 en verder waren de teams tot 7-5 erg gul voor elkaar. DeVoKo gaf Apollo 5 punten en kreeg er 3 voor terug. Twee blokpunten met Laury Donker in het blok maakten gelijk. Vanaf deze stand trok DeVoKo het initiatief naar zich toe. Passend klopte het, hetgeen resulteerde in snelle midaanvallen, die Amke Blokhuis keurig afrondde. En vanaf de buitenkant kreeg Apollo geen afdoend blok tegenover de rake klappen van Laura Behrens en Juliët Huisman. DeVoKo nam via 12-9 en 16-11 tot 19-13 afstand. Bij 14-11 had Apollo het eerste aanvallende punt gescoord.

RvantRood181

Het verschil bij 22-17 bedroeg nog vijf punten, dat echter met een Apollo driepunter tot twee bij 22-20 slonk. Na de 23-20  ging er een zucht van verlichting door de zaal, die nog duidelijker hoorbaar en bijna voelbaar was toen Lotte Kuipers de 24-20 via Apollo vingers liet noteren. Maar DeVoKo was er nog niet, op de uitgeslagen aanval (24-21) volgde een time out van Henk Goor. Antoinette Posthuma hield de DeVoKo fans in spanning met haar 22ste en 23ste punt. Eerst via het blok en daarna sloeg ze er dwars doorheen raak. Laura Behrens kreeg van Mayke Schutte de set up voor de winnende score, en ze stelde niet teleur. De 25-23 werd heel erg luid bejubeld in de Dorper Esch.

RvantRood190

Opnieuw was de ‘net niet’, die tekenend was in de eerste seizoenshelft veranderd in ‘net wel’. Twee sets werden met minimaal verschil gewonnen, dat zal het zelfvertrouwen nog verder doen toenemen.

Het volledige verslag is te lezen op http://www.vizieropvolleybal.nl/archieven/43926.

Foto’s Rudy van ’t Rood en Evert Brons.