Tegenover de jonge en op Topdivisie niveau redelijk onervaren Ikwilvanmijnautoaf.nl DeVoKo ploeg stond zaterdag in de Dorper Esch om 18:00 uur de ervaren ploeg van promovendus Prisma Worx VC Weert. De nieuwkomer in de Topdivisie beschikte via onder andere Petri Monsewije, Laura Bock, Lieke Clerkx en Suzanne Cartigny over de nodige ervaring op het allerhoogste Nederlandse niveau.

Desondanks kon de ploeg van Henk Goor zich goed laten zien en had op de onderdelen blok en serve een positieve score ten opzichte van hun tegenstanders. Op blok was dat 5/4, wat aces betreft was het 8/3. De 33/35 negatieve balans op de aanval was niet doorslaggevend. Wel was dat de veel te hoge  eigen foutenlast met 34 / 21 scores voor de tegenpartij. Die deden de thuisploeg een koude das om.

Trainer coach Fred Hermans van Weert begon met Petri Monsewije, Laura Bock, Lieke Clerkx, Maartje van Gestel, Suzanne Cartigny, Laura Overwater  en libero Maaike Coolen aan de wedstrijd, Henk Goor zette er aan de andere kant van het net Fleur Blokhuis, Amke Blokhuis, Britt Roeleveld, Anouk Heemstra, Juliet Huisman, Lotte Kuipers en libero Lieke Hilgenberg tegenover.

DeVoKo begon goed, met name Juliet Huisman wist de bal goed te raken en scoorde vlot een drietal keren tot aan de 6-3 stand. Door een handvol eigen fouten en een ace van Suzanne Cartigny nam Weert de leiding over (7-9) en bleef eigenlijk de hele set het voortouw houden. Over de eigen scores hoefden ze zich weinig zorgen te maken, die kregen ze makkelijk bijgeschreven via DeVoKo fouten. Het verschil van twee punten bleef tot 15-17, 17-19 en 19-21 staan. Met name de rappe armen van Lieke Clerkx sloegen in het middendeel van de set vanaf linksvoor veelvuldig raak, later kreeg ze assistentie van Suzanne Cartigny.

Bij DeVoKo kwamen de punten in die periode van Juliet Huisman  en van Weert, dat aanvallend met enige regelmaat in de fout ging. De 20-23 van Lieke Clerkx bracht de finish voor Weert in zicht, de foutserve en daarna het ace van Anouk Heemstra zetten de stand heel snel op 22-23, het moment dat Fred Hermans de dames naar de kant haalde. Lotte Kuipers sloeg eerst raak (23-23) en vervolgens uit (23-24), Laura Bock deelde de beslissende laatste klap voor 0-1 uit. Dertien punten van DeVoKo voor Weert waren gewoon teveel van het goede, sorry slechte, in deze set.

In de openingsfase van de tweede set werd de 1-3 voor Weert een 4-3 voor DeVoKo, waarna de teams tot 8-8 aan elkaar gewaagd bleven. Met Fleur Blokhuis aan serve, 2 aces, sloeg DeVoKo een gaatje naar 12-8. Bij 8-8 en 12-8 nam Weert haar time outs op. Wat later bouwde DeVoKo de voorsprong uit naar 18-12, Weert was aanvallend in die periode machteloos. Op 7-7 hadden ze hun laatste eigen punt gescoord. Pas de 18-13 van Petri Monsewije bracht de puntenproductie weer op gang.

En goed ook, samen met Lieke Clerkx en de ingevallen Sara Voskuilen,  sloeg ze haar ploeg vlot naar 20-20, DeVoKo zette zich met twee eigen fouten op een 20-22 achterstand. En weg was de grote voorsprong. Na de score van de ingevallen Laura Berends (21-22) werd het verschil van twee punten weer hersteld door de DeVoKo foutserve bij 21-23. Amke Blokhuis knalde de 22-23 tegen de vloer, het ace van Lotte Kuipers bracht de spanning helemaal terug bij 23-23. Suzanne Cartigny zette Weert op setpoint, Amke Blokhuis blokkeerde het van het scorebord. (24-24). Lieke Clerkx zorgde voor het tweede setpoint bij 24-25, de in het net geslagen DeVoKo aanval tekende voor 24-26 setverlies. Opnieuw was de foutenlast, 12 scores voor Weert, te hoog gebleken.

De derde set werd een alles of niets spelletje voor DeVoKo. De aansluiting maken of met 0-3 ten onder gaan was de inzet. De thuisploeg begon goed (2-1, 4-3, 5-4) en hield de side out score goed vast. Maar in deze set ging het bij Weert aan de buitenkant een stuk beter lopen. Opnieuw was Lieke Clerkx de plaaggeest voor DeVoKo, ze bleef doeltreffend uithalen, met name tegen haar klappen vanaf positie vier had DeVoKo geen verweer. Dit in combinatie met hun lage foutenlast, ze scoorden in deze set maar 4 keer voor DeVoKo, hield Weert op voorsprong.

Tot aan 13-15 konden de Denekampers blijven volgen, toen maakte een serie van vier een eind aan het geringe verschil. De 13-19 werd nog 15-19 en vanaf dat moment lieten Sara Voskuilen en Lieke Clerkx geen kans op een side out score voorbijgaan. Ze sloegen om beurten raak en maakten met 20-25 de 0-3 winst tot een feit. Met 11 scores van deze twee dames en 9 van DeVoKo bleef er voor de anderen niet veel meer over.

Even nader kennismaken met het team van DeVoKo. Klik dan op de onderstaande link voor het presentatie filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=DXL4gSQu_XA

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Ikwilvanmijnautoaf.nl / DeVoKo.