Het was weer genieten zaterdag om 17:00 uur in sporthal de dorper Esch. Straks, in het nieuwe seizoen als de sporthal gerenoveerd is, wordt het allemaal nog mooier. De dames van DeVoKo speelden de derby tegen Set-Up ’65 dames 2. Het was een wedstrijd waar alles inzat, prima aanvallen, fantastisch verdedigingswerk, lange rally’s en veel spanning. Uiteindelijk wist Set-Up ’65 met 3-2 te winnen, maar daarmee kregen de DeVoKo dames, daar was iedereen het mee eens, te weinig. In deze laatste thuiswedstrijd wilde DeVoKo het thuispubliek nog een goede wedstrijd laten zien. Degradatie was een feit, dus het was ook direct een afscheidswedstrijd van de 1e divisie. Set-Up ’65 stond 5e maar in een derby spelen ook andere krachten mee.

Coach Paul op de Weegh begon met Joanne Brilhuis op diagonaal, Fleur Blokhuis als spelverdeelster, Amke Blokhuis en Britt Roeleveld op Mid, Merle Roetenberg en Jenne Morsink als passer-lopen en Iris Blokhuis als Libero. De 1e set begon volgens een redelijk vast patroon. Als DeVoKo 1 keer scoort, scoort Set-Up 3 keer. Set-Up kon daardoor uitlopen tot 3-9. Bij een stand van 5-10 kwam Britt Roeleveld aan serve. Door onder andere een ace en een tactische bal van Fleur Blokhuis wist DeVoKo maar liefst 7 punten te scoren en werd het 12-10. Vanaf nu bleven de dames bij, Joanne Brilhuis wist keer op keer de site-out terug te halen, en Brit Roeleveld scoorde prima op mid. Bij een stand van 17-17 wist DeVoKo, met Jenne Morsink aan serve nogmaals 4 keer op rij te scoren, weer door een tactische bal van Fleur Blokhuis, maar ook Merle Roetenberg speelde een prima wedstrijd en hielp mee aan een tussenstand van 21-17. Set-Up kwam nog even terug tot 21-19. Door een serve fout aan Set-Up en een prima kill blok van Amke blokhuis werd met volle overtuiging de 1e set met 25-19 winnend afgesloten.

Never change a winning team, dus met dezelfde 7 werd begonnen aan de 2e set. Ook in deze set haalden de DeVoKo dames een prima niveau. Ze bleven knokken voor elke bal en werden ook flink ondersteund door het thuispubliek. In het begin van de set verliep het af en toe moeizaam, maar ze bleven geloven in een goede afloop. DeVoKo kwam voor met 4-1, maar kwamen ook weer achter met 4-6. Het liep passend moeizaam. Bij 9-9 was de stand weer gelijk. Fleur Blokhuis scoorde met een ace 11-9, een kill blok van Amke en Merle 12-9, een prima aanval van Merle en het werd 13-9. Een net fout van Set-Up bracht de stand van 14-9 op het scorebord. Helaas volgde er toen een iets mindere fase, Joanne kon niet meer scoren, een touche bal die niet door de scheidsrechters werd gezien. Set-Up kwam daardoor weer op voorsprong, 14-15. In voorgaande wedstrijden konden de dames deze inzinking niet meer te boven komen. Nu echter wel. Bij een stand van 16-16 werd op de prima serve van Amke 5 keer gescoord, Vooral Jenne Morsink had hier een groot aandeel in met een aantal rakenklappen aan de buiten kant. DeVoKo scoorde daarna nog 1 keer voor Set-Up door een eigen serve fout, maar scoorde zelf nog 4 keer op rij en ook deze set werd gewonnen (25-17)

De grote vraag bij aanvang van de 3e set is natuurlijk kunnen de dames dit volhouden. Aan de kant werd erop gewezen dat een 3e set na 2 gewonnen set altijd lastig is. Dit bleek zeker in het begin. DeVoKo kwam met maar liefst met 0-8 achter. Langzaam maar zeker knokten de dames zich terug in de wedstrijd. Jette Blokhuis die voor Joanne Brilhuis in het veld kwam droeg met haar enthousiasme hieraan bij, en bij een stand van 9-11 was het gat nog maar 2 punten. Bij een stand van 15-16 was het verschil nog maar 1. Het koste de dames echter veel energie om de opgelopen achterstand in te halen en aan het eind van de set was dit te merken.  Set-Up ’65 wist weer afstand te nemen (17-20) om het daarna met 5 punten achter elkaar af te maken. (17-25)

De 4e set was een set met ontzettend veel spanning. DeVoKo nam een 8-3 voorsprong, maar was deze even later ook alweer kwijt (8-8). Vanaf dat moment bleef het gelijk opgaan met af en toe 2 punten verschil. (10-8, 12-14, 16-14, 20-18) Vanaf 20-20 was het stuivertje wisselen. Bij een stand van 25-24 was er een publiekswissel. Jette die na dit seizoen stopt werd gewisseld voor Joanne. Helaas werd het 1e wedstrijdpunt niet gescoord en wist Set-Up op voorsprong te komen 25-26. Ook Set-Up ’65 kon het setpunt niet verzilveren en werd de stand weer gelijk 26-26. Nu werd er wel 2 keer gescoord door Set-Up ’65 en moest een 5e set bepalen wie deze derby zou gaan winnen.

In de 5e set was de spanning om van te smullen. Ook nu ging het weer gelijk op. De DeVoKo dames toonden erg veel wilskracht en gaven zich na de domper van de 4e set nog niet gewonnen. Bij een stand van 8-7 werd er van kant gewisseld. Set-Up ’65 maakte nog gelijk, maar daarna bleef DeVoKo aan de goede kant van de score. DeVoKo liep, door een paar prima aanvallen van Jette (ze moest toch nog weer optreden in de 5e set) via 11-9, 12-9 uit naar 13-10. Set-Up ’65 scoorde nog 13-11. Merle zorgde met een uitstekende aanval voor 14-11 en toen dacht iedereen dat de buit binnen was. Compliment aan Set-Up ’65, maar zuur voor de DeVoKo dames. Set-Up ’65 scoorde 5 keer op rij en wist de set winnend af te sluiten met 14-16. Dit was een kleine domper op het uitstekend spel dat de dames hebben laten zien. Dit geeft zeker hoop voor het volgend seizoen waarbij de dames gaan uitkomen in de 2e divisie. Aankomende zaterdag spelen de dames de laatste wedstrijd in Lemelerveld tegen de Bevers. Het gaat dan om de laatste plaats. DeVoKo heeft een achterstand van 3 punten, minimaal met 3-1 winnen dan staan ze gelijk, maar beter is natuurlijk met 4-0 winnen. Als het lukt om ook zaterdag het niveau te halen van afgelopen zaterdag tegen Set-Up ’65 behoort dit zeker tot de mogelijkheden.

Volgend seizoen blijft de selectie nagenoeg gelijk. Alleen Jette Blokhuis stopt omdat ze er een jaar tussen uitgaat. Met nog aanvulling vanuit de jeugd staat er weer een prima dames 1 dat vol vertrouwen het nieuwe seizoen in de 2e divisie in kan gaan.