teamfoto-3-a

Ook de tiende wedstrijd van het seizoen 2016 – 2017 bracht thuisploeg Ikwilvanmijnautoaf.nl / DeVoKo het niet zo vurig gehoopte puntje, waarmee ze eindelijk van die vervelende en gehate nul af zouden kunnen komen. De mogelijkheid was er, al was het maar één keer op 24-23 in de vierde set, maar die kans werd niet benut. Veracles was in de finale van de vierde set net dat beetje koeler en vaster dan de thuisploeg. Zo werd het geen vijfsetter, maar kon de ploeg van Paul Oosterhof de 1-3 zege mee terug naar Groningen nemen.

Trainer coach Paul Oosterhof liet teamcaptain Sanne Kroontje, Laura Hamming, Paula Veldman, Renée Houkes, Myrne Streunding en Jasmijn Akse met libero Fleur Hukema namens Client Innovation Center Benelux Veracles aan de partij tegen ikwilvanmijnauroaf.nl DeVoKo en beginnen. Henk Goor gaf zijn vertrouwen aan Laura Behrens, Fleur Blokhuis, Amke Blokhuis, Britt Roeleveld, Anouk Heemstra, Juliët Huisman en libero Lieke Hilgenberg, die opnieuw liet zien naast een zweefbrevet ook een duikdyploma op het droge te hebben. Eindelijk eens een tegenstander met een langere sponsornaam dan wij, verzuchte de speaker bij het voorstellen van de teams.

DeVoKo schoot full speed uit de startblokken en het leek er heel erg op dat de gasten uit Groningen even volkomen overrompeld waren. Na hun opstellingsfout voor 6-1 haalde Oosterhof de ploeg naar de zijlijn. En vanaf dat moment kwamen de Groen – Zwarten beter in de wedstrijd. Het verschil werd iets ingelopen (10-6) door scores van Laura Hamming en Paula Veldman. Met Anouk Heemstra aan serve sloeg DeVoKo een tweede keer toe, Juliët Huisman, een ace van Anouk en een blokpunt van Laura Behrens brachten de stand op 13-6. Bij 12-6 had Oosterhof al zijn tweede time out genomen.

Na de 13-6 tussenstand sloeg Paula Veldman een aantal keren hard raak, ze serveerde een ace en op haar serve maakte Renée Houkes vanaf positie vier de 14-10. Het blokpunt van Jasmijn Akse en de onder het net doorgeslagen bal van DeVoKo brachten de  tussenstand op 15-12. DeVoKo kwam na een Veracles kadootje weer aan serve (16-12), Juliët Huisman serveerde een ace waarna Anouk Heemstra met een blokpunten en een millimeters binnen de lijn vallende bal de voorsprong tot 19-12 uitbouwde.

DeVoKo lag op koers voor setwinst, werd daar wellicht wat zenuwachtig van, want vervolgens gaven ze het ene na het andere punt weg aan Veracles, dat tot 19-16 terugkwam. En zich met foutserves en een uitgeslagen bal in de side out bedankte voor de presentjes. Het stond inmiddels 21-19, toen een volgende foutserve Anouk Heemstra opnieuw aan de opslag bracht. Twee scores van Juliët Huisman verder stond de thuisploeg op setpoint bij 24-19. Dat mocht niet meer misgaan en dat ging ook niet meer mis. Veracles kwam nog tot 24-21, voordat de laatste foutserve van de set de stand op 25-21 en 1-0 voor DeVoKo zette.

Totaal 14 keer scoorde DeVoKo voor zichzelf in de eerste set en 8 punten gaven ze kado aan Veracles. Blokkerend en serverend hadden ze een 6/2 voordeel.

We zeggen het niet graag maar wel zoals het is, de tweede set was een ramp, in ieder geval voor wat betreft het technisch niveau aan de kant van de Denekampers, die totaal vijf keer voor een technische fout werden afgefloten. Veracles hoefde zich niet bijzonder in te spannen om de punten bijgeschreven te krijgen. Het gevaar van de Groningers, kwam net als in de eerste set overigens, voornamelijk van de buitenkanten, waar Laura Hamming en Renée Houkes veel ballen voor het inslaan kregen en daarvan ook dankbaar gebruik  maakten.

Aanvankelijk kon de thuisploeg het nog redelijk bijbenen (4-5), maar daarna ging het al vlot beetje bij beetje mis. Helemaal mis ging het na 8-13. Tot aan 13-22 hoefde Veracles geen enkele keer meer voor zich zelf te scoren. De punten vlogen vanzelf op het scorebord. Lotte Kuipers maakte een eind aan de impasse en scoorde 14-22, Laura Hamming liet de 14-23 noteren en Anouk Heemstra zorgde met een plaatsbal naar niemandsland voor 15-23. DeVoKo nam de laatste twee punten voor zijn rekening.

Totaal 12 keer scoorde Veracles voor zichzelf in de tweede set en 7 gaven ze kado aan DeVoKo, waarvoor ze er 13 terugkregen.

Veracles leek in de derde set vanaf de eerste opslag het heft in hand te nemen. Ze kwamen op 1-3 en 2-4, maar kregen toen een driepunter tegen met onder andere twee aces van Laura Behrens, en stonden bij 6-5 gewoon op achterstand.  In deze set kwam echt alle gevaar bij Veracles van de buitenkanten.

René Houkes en Laura Hamming namen totaal 14 punten vanaf de posities twee en vier voor hun rekening, tel daarbij de 8 punten die Veracles van DeVoKo kreeg en u kunt op drie vingers aftellen hoeveel scorers er nog voor de andere dames uit Groningen overbleven. Die kwamen op naam van Paula Veldman, Sanne Kroontje en spelverdeelster Chanel Baas, via een ace.

DeVoKo moest bij 6-9 in de achtervolging, maar kon niet echt terrein goedmaken. Laura Behrens en Juliët Huisman scoorden wel, maar het was bij lange na niet voldoende om de gasten aan het wankelen te brengen. Via de tussenstanden 8-12, 11-14, 13-19 kwam Veracles bij 15-21 op de drempel van de big points. DeVoKo kwam door twee blokpunten, de 19-23 knetterde Amke Blokhuis bikkelhard tegen de vloer, terug en hield het vuurtje brandend. Op de side out maakte Veracles vervolgens de set af en ging naar een 1-2 voorsprong.

Totaal 17 keer scoorde Veracles voor zichzelf in de derde set en 5 punten gaven ze kado aan DeVoKo, waarvoor ze er dus 8 terugkregen.

In de vierde set lag de laatste kans voor de bewoners van de Dorper Esch om in het lopende seizoen in 2016 nog minimaal een puntje te pakken. De eerste klap was ook meteen raak, Anouk Heemstra sloeg de Mikasa dwars door het blok. Even later had DeVoKo 5-3 op het scorebord staan, de dames hielden elkaar scherp, beloonden zich wederzijds voor hun goede acties en leken helemaal klaar om er nog eenmaal een geweldig gevecht van te maken.

Een gevecht dat niet tegen de zus van Heracles ging, zoals ondergetekende dacht dat de gedachte achter de naam was, maar tegen de fusie van de clubs Vera en De Slingeraap. Als je die samenvoegt krijg je Veracles, hoe vreemd het ook klinkt. Maar dat terzijde.

De stand was 5-3, daar waren we gebleven. Bij 8-4 was er een time out van Veracles. DeVoKo kon tot aan 12-9 dominant blijven en moest toen met Laura Hamming aan serve vier tegenscores incasseren. Tussenstand 12-13. De gasten uit Groningen, die een beetje hellevuur uit de Groene Hel hadden meegenomen, liepen uit naar 13-16 en hadden dat verschil ook bij 15-18 nog op het scorebord staan. Laura Behrens sloeg de bal in de brievenbus (16-18), Juliët Huisman scoorde via het blok en daarna maakte Laura Behrens gelijk. Het stond 18-18.

Op de side out ging het naar 21-22, waarbij Veracles steeds eerst het hogere puntje pakte.  De foutserve maakte gelijk, waren het de zenuwen? Anouk Heemstra zorgde voor de ‘nog twee’ yel. Paul Oosterhof haalde de ploeg naar de kant, waarna Paula Veldman via de handjes 23-23 scoorde.

DeVoKo kwam via Laura Behrens op setpoint. ‘Nog één’ klonk het. De geur van het erste competitiepuntje was in de Dorper Esch te ruiken. Renée Houkes zette de luchtzuivering aan en verdreef de reuk via haar via het blok gescoorde punt. Het stond 24-24. En dan komt het erop aan om de side out te scoren, zodat op eigen serve voor de setwinst kan worden gegaan.

Juliët Huisman sloeg keihard langs het Veracles blok, maar de bal ging net naast de verkeerde kant van de lijn tegen de grond voor 24-25. Henk Goor nam zijn tweede time out, wellicht hopend op een punt voor de coach. Dat gebeurde niet, DeVoKo kon de aanval ook niet afmaken, dat lukte Veracles ook een paar keer niet, totdat Renée Houkes de bal vanachter de driemeter lijn hard naar de grond joeg op DeVoKo helft. Afgelopen, weer niet! Weer net niet! Verdorie weer net niet!

Totaal 17 keer scoorde Veracles voor zichzelf in de vierde set en 10 punten gaven ze kado aan DeVoKo, waarvoor ze er dus 9 terugkregen.

gh @ Vizier op Volleybal.