De eerste uitwedstrijd in dit tweede seizoen in de Topdivisie van Ikwilvanmijnautoaf.nl DeVoKo dames 1 was er eentje van pieken en dalen. In het Utrechtse Galgenwaard, naast het voetbalstadion, werd de wedstrijd in een mooie ambiance gespeeld. In het publiek zaten enkele enthousiaste ‘volleybalmoeders’ die het kijken van deze wedstrijd hadden gecombineerd met een dag shoppen in het mooie Utrecht. Het was super om tijdens een uitwedstrijd toch zoveel aanmoediging te krijgen!

Voorafgaand aan de wedstrijd werden de scheidsrechters nog bedankt in het kader van de ‘Week van de Scheidsrechter’. Want geen mooie acties zonder die onopvallende, niet te verwarren met onbelangrijke, persoon op de bok. De persoon die geen aandacht wil tijdens een wedstrijd, maar het wel verdient vóór en ná de wedstrijd. De vereniging ikwilvanmijnautoaf.nl/Devoko vindt het belangrijk om hier elk jaar bij stil te staan door de scheidsrechter iets kleins aan te bieden als blijk van waardering.

Door een vrij weekend kon er twee weken vol getraind worden om een betere wedstrijd neer te zetten dan in de eerste thuiswedstrijd. Tijdens de training liep Jet Oosterheert een blessure op aan haar voet, waardoor zij deze zaterdag thuis moest blijven. Ook Emmy Heerdink is nog in afwachting van de uitslag van haar echo, waarna kan worden bekeken hoe haar revalidatie er uit gaat zien. Tippy Rolink, speelster van dames 4, ging daarom mee om het eerste damesteam te ondersteunen.

De eerste set werd begonnen met Marlon Stevelink als spelverdeelster, Anouk Heemstra als libero, Lotte Kuipers en Laura Behrens op de passer-loper, Daphne Giesselink en Amke Blokhuis op de midpositie en Loes Hassink als diagonaal. Nadat het begin tamelijk gelijk op ging, begon de tegenstander aan een sterke servebeurt. Wederom leken er, net als twee weken terug in de thuiswedstrijd, wat zenuwen aanwezig. De serve werd wat ingehouden over het net gespeeld en aan het net werden de ballen niet voluit aangevallen. Het spel werd te voorspelbaar doordat Utrecht de dames van Devoko onder druk bleef zetten. Een antwoord om weer in het eigen spel te komen werd niet gevonden. De eerste set werd verloren met 25-14.

De tweede set gaf eenzelfde beeld. Ellen Stevelink en Laurie Heemstra kwamen halverwege de set in het veld om het tij te keren, maar dit mocht niet baten. Nog steeds leek het alsof er met de rem op werd gespeeld. Deze set werd eveneens verloren met 25-14.

Dan de derde set. Vooraf is het duidelijk, wordt deze set verloren dan is het douchen en naar huis. Hiervoor vertrek je natuurlijk niet naar Utrecht, dus de koppen werden bij elkaar gestoken en er werd afgesproken om meer lef en plezier in het veld te laten zien. Elk punt moest worden gevierd! En zo gebeurde het dat er de derde set veel meer vrijuit en gretiger werd gespeeld. Dit werd meteen beloond met een ruime voorsprong en een setwinst van 19-25. De eerste set van dit seizoen was binnen! Dit gaf meteen wat vertrouwen, maar iedereen weet ook; een set levert niets op. Er moeten minimaal twee sets gepakt worden om met een punt naar huis te gaan.

In de vierde set bleven de dames van ikwilvanmijnautoaf.nl/Devoko met veel aanvalslust spelen. Achterin dook Anouk Heemstra de ene na de andere bal van de vloer en aan het net waren vooral Daphne Giesselink en Loes Hassink belangrijk voor de scores. Laura Behrens en Laurie Heemstra zetten Utrecht serverend onder druk. De tegenstander bleek echter niet zomaar de wedstrijd uit handen te willen geven.

Vooral de diagonaalspeelster bleek een ware plaag voor de blokkering en verdediging. Menig bal scoorde zij, waardoor Utrecht lang aan kon klampen. Een ruime voorsprong van Devoko, 13-19 werd teniet gedaan door een serveserie tot 18-19. Een blokpunt en een uitgeslagen bal zorgden voor wat meer lucht, maar Utrecht kwam weer dichterbij. Op 23-24 serveerde Daphne Giesselink haar bal diagonaal richting het Utrechtse veld. De passer-loper gaf de bal teveel power mee, waardoor deze kort over het net vloog. Amke Blokhuis stond daar gelukkig op scherp, ramde de bal hard richting de Utrechtse vloer en zorgde hiermee voor de 2-2 setstand!

Een vijfde set was nodig om de winnaar uit te roepen. Ook in de vijfde bleven de dames van Devoko enthousiast volleyballen. Dit zorgde ervoor dat er met een 2-8 voorsprong kon worden gewisseld van kant. Utrecht kwam echter terug met een paar harde knallen van de diagonaalspeelster. Laurie Heemstra maakte het de tegenstander moeilijk met haar strakke serve, waarna DeVoKo kon uitlopen van 6-9 naar 9-13. Een uitgeslagen bal van Utrecht zorgde voor de 9-14, waarna de passer-loper van Utrecht het eerste matchpoint voor DeVoKo verzilverde door de serve van haar onderarmen te laten ketsen.

Zoals al werd gezegd, een wedstrijd met pieken en dalen. Met aan de ene kant het onzekere en ondermaatse spel in de eerste twee sets en daar tegenover de ommekeer die de dames konden maken door toch terug te komen in de wedstrijd. Dat er toch werd gewonnen, maakt dat de dames en begeleiding tevreden terug kunnen kijken. De eerste overwinning van het seizoen is binnen en met twee punten in de pocket kon het team weer richting huis!

Volgende week wacht wederom een uitwedstrijd, nu in het Drentse Assen. Dit team, Sudosa – Desto Assen, was twee jaar geleden de grote concurrente van ikwilvanmijnautoaf.nl/Devoko dames 1 in de race om het kampioenschap in de 1e Divisie. De kampioenschapsschaal ging toen, zoals jullie vast nog weten, naar Denekamp. Vorig jaar pakte Sudosa alsnog de eerste plek en promoveerde naar de Topdivisie. Afgelopen twee wedstrijden lieten zij zien zich goed te kunnen meten met de teams op dit niveau. De wedstrijd tegen Krekkers werd met 1-3 gewonnen en dit weekend werd met 2-3 verloren van SV Dynamo. In Assen zullen de dames uit Denekamp dus zeker alle zeilen bij moeten zetten om met de winst huiswaarts te keren. Of dit is gelukt, horen jullie volgende week!

(Wedstrijdverslag van Ellen Stevelink, Ikwilvanmijnautoaf.nl / DeVoKo. Foto Daniëlle M0nninkhof)