Spelregelwijzigingen voor spelers, trainers, coaches en scheidsrechters

Komende week start de eerste ronde voor een aantal teams voor de nationale beker. Begin oktober gaat de competitie echt van start. Dit jaar zijn er een paar kleine spelregelwijzigingen die voor de scheidsrechters belangrijk zijn om te weten, maar ook voor spelers, coaches en trainers!

Op de Nevobo website vind je alle spelregels en een handig document met alle wijzigingen voor het seizoen 2024-2025. Dit is de link daarvoor. Op onze eigen website is ook meer info te vinden.

 

Libero shirts, spelregel 19.2.

Het libero shirt moet volledig afwijkend zijn van de rest van het team. Het mag niet de kleur en niet dezelfde lay-out hebben als de rest van het team. Een paar voorbeelden:

Teamshirt

Libero shirt

Toegestaan?

Blauw-wit

Wit-blauw

Nee

Blauw-wit

Rood-wit

Nee

Blauw-wit

Geel

Ja

Blauw-wit

Groen-oranje

Ja

Voor de scheidsrechters:

Een wedstrijd moet altijd doorgaan. Opties zijn: de libero trekt een ander shirt aan (inspeelshirt o.i.d), doet een hesje om, speelt met het libero shirt binnenste buiten. Maak altijd een aantekening in het DWF van een niet juist libero shirt.

 

Maximaal 14 spelers op het DWF, spelregel 19.1.1

Het is toegestaan in alle klassen en nationale competitie om met maximaal 14 spelers te spelen. Voorwaarde is dat er 2 libero’s aangewezen moeten zijn wanneer er 13 of 14 spelers op het DWF staan vermeld. Beide libero’s moeten in tenue aanwezig zijn wanneer de kaartcontrole wordt uitgevoerd. In gevallen waarbij 1 van de libero’s later komt moet het team 1 speler aanwijzen die niet mag spelen totdat de 2e libero zich tussen de sets zich meldt en na controle speelgerechtigd is.

Voor de scheidsrechters:

Bij kaartcontrole kun je in het DWF aangeven of een speler ‘Later Komt’, dit vul je dan in bij de 2e libero en bij 1 van de andere spelers. Bij Live Bijhouden in het DWF kan de teller dan deze speler ook niet kiezen. Omdat in de regio Live Bijhouden niet veel gebruikt wordt, kun je vragen of deze speler in trainingspak op de bank gaat zitten. Coaches die denken slim te zijn en zichzelf als 2e libero op het formulier zetten moeten dus ook in het juiste libero tenue aantreden. Zij hebben dan ook alle plichten van een libero volgens de spelregels.

 

Beïnvloeden van de balbaan door een coach, spelregel 17.2

Coaches die dicht bij de zijlijn staan en de balbaan beïnvloeden waardoor waarneming niet mogelijk is, benadelen hun team altijd, want de spelregel zegt dat de bal altijd ‘IN’ gegeven moet worden. Daarbovenop krijgen zij een mondelinge waarschuwing (1e keer), gele kaart (2e keer), rode kaart (3e keer).

Voorbeeld: de coach tikt met zijn voet de bal aan voordat deze de grond raakt uit de rally en de coach staat dicht bij de zijlijn.

Tip voor de coaches: sta minimaal 1 meter naast de zijlijn en spring opzij als er een bal op je af komt.

Voor de scheidsrechters: als de coach al een rode kaart had, dan volgt rood en geel in één hand (uitsluiten voor de rest van de set) volgens de tabel van maatregelen uit de spelregels.

 

Geen gebruik meer van wisselbordjes in de Topdivisie

Vanaf dit seizoen is het gebruik van de wisselbordjes niet meer toegestaan (dit geldt alleen voor Dames 1). Reden is dat in de Topdivisie nu de shirtnummers t/m 99 zijn toegestaan.

 

Heb je vragen over de uitleg van spelregels? Stuur Aart-Jan Strijker een appje (06-29577120).

Voor de CMV zijn er geen wijzigingen in de spelregels.